Vågar jag köpa en dieselbil?

Det korta svaret på frågan är; ja det gör du om du köper en nyare dieselbil, Euro 6. Ska du endast köra bilen utanför storstäder kan du välja valfri dieselbil.

Fem punkter för dig som funderar på dieselbil:

  • En dieselbil har lägre klimatpåverkan (lägre co2-utsläpp) än en motsvarande bensinbil som körs på bensin.
  • Dieselbilar släpper ut mer kväveoxider (NOx) än bensinbilar – därför påverkar dieselbilen luften vi andas och det är främst i trånga städer med mycket trafik som man kan mäta höga utsläppsvärden.
  • 2020-21 kan Stockholm komma att införa miljözoner. Det kan innebära att i centrala citykärnan kan bilar som går på bensin eller diesel komma att förbjudas. I övriga delar av city kan det bli så att dieselbilar med en äldre avgasrening Euro 5 och bakåt inte blir tillåtna. Nyare dieselbilar med modernare rening, Euro 6, skulle inte påverkas.
  • Miljözoner kan i framtiden införas i fler större städer eller städer som har problem med luftkvaliteten.
  • Nästan alla begagnade dieselbilar som ALD Bil har i lager har modernare rening, Euro 6. Hittar du inte information om avgasreningen på den bil du är intresserad av så kontakta oss så hjälper vi till.

 

Påverkas jag av Bonus Malus i mitt val av begagnad bil?

Systemet Bonus Malus kommer att införas 1 juli 2018. Befintliga bilar och bilar som registrerats före 1 juli 2018 berörs inte av Bonus malus. Du som köper begagnad bil före 1 juli 2018 blir inte påverkad av systemet.

Vill du veta mer? Läs mer på ALD Automotives hemsida här