Vintern behåller sitt grepp om oss
– håller du grepp om vintern?

Skidsäsongen är igång och många reser till fjällen under den här perioden. Vanligast är att resorna görs med den egna bilen som ofta lastats tungt. Detta innebär att bilen utsätts för tuffare påfrestningar än vanligt och därför är det viktigt att du inför resan kontrollerar hur däcken ser ut.

Mönsterdjup
Vinterdäck ska ha minst 3 millimeter mönsterdjup, om det är lägre än det försämras egenskaperna dramatiskt på slask, snö och is.

Däcktryck
Har du rätt lufttryck i däcken blir körstabiliteten bättre, och risken för sladd minskar, dessutom minskar däckens rullmotstånd vilket i sin tur leder till en minskad bränsleförbrukning. Är din bil fullpackad inför semestern kan du behöva mer luft i däcken, trycket ska då ökas med 0,4 – 0,5 bar från normalt tryck. Utöver viktökningen påverkar även utetemperaturen lufttrycket i däcken.
I genomsnitt minskar trycket 0,1 bar per varje temperatursänkning på 10 grader och därför bör lufttrycket ökas med 0,2 bar på vintern jämfört med ditt däcktryck under sommarhalvåret.

Dubbar
Du som kör med dubbdäck måste även kontrollera dubbarna. Är mönsterdjupet under fyra millimeter brukar även dubbarna vara rätt slitna. Känn efter så att dubbarna sitter fast ordentligt i dubbhålen och att dubbutsticket inte överskrider mönstret mer än två millimeter så vet du att dina vinterdäck är i ett bra skick.

Räntekampanj under November och December! Finansiera genom Nordea Finans till endast 1,99% ränta.
Välkomna in till oss på ALD Bil!